20 januari 2020 - 3 minuten leestijd

Waarom nieuwe leerkrachten aantrekken niet voldoende zal zijn om het lerarentekort op te vangen


Meer werkzoekenden die de weg vinden naar de lerarenopleiding is hoopgevend, al zal dit slechts deels een oplossing vormen voor het nijpende lerarentekort. Leraren gemotiveerd aan de slag houden nadat ze zijn gestart, dat is de uitdaging waarvoor het onderwijs staat. Lees er meer over in deze blog.

6 januari 2020 - 3 minuten leestijd

"Teamfie"


Wat krijg je te zien of te horen in de leraarskamer als je vraagt om een teamfie te maken? Wat zegt dit over het schoolteam? Kijk, luister en leer bij!

5 januari 2020 - 3 minuten leestijd

Ziekteverzuim als spiegel voor het werkvermogen op school


Zijn er op jouw school leerkrachten (langdurig) afwezig? De start van een nieuw trimester is een uitgelezen kans om aan de slag te gaan met het werkvermogen van het schoolteam. Gebruik het ziekteverzuim als spiegel om meer inzicht in de situatie te krijgen.

23 december 2019 - 2 minuten leestijd

Beroepstrots doet leerkrachten schitteren


Laten we 2020 starten met een waarderend woordje voor de leerkracht. Het kost niets maar doet wonderen. Lees in deze blogpost meer over beroepstrots van leerkrachten.

19 december 2019 - 3 minuten leestijd

Waarom scholen baat hebben bij verdeling van de winst.


Als leerkrachten ervaren dat enkel de leerling telt, dan verdwijnt het geloof bij leerkrachten dat zij ernstig genomen worden. Streef daarom niet alleen naar maximale winst voor de schoolorganisatie. Wat volgt is een evenwichtsoefening voor de school.

4 december 2019 - 5 minuten leestijd

PISA-resultaten aanpakken? Zorgen voor leerlingen door te investeren in leerkrachten.


De PISA-resultaten leggen enkele pijnpunten van het onderwijssysteem bloot. Kwaliteitsvol onderwijs maakt de leerkracht samen met zijn of haar leerlingen. Investeer in leerkrachten zodat zij optimaal kunnen zorgen voor de leerlingen.

2 december 2019 - 5 minuten leestijd

Starters in de klas houden? Neem het instroombeleid onder de loep!


Een grote groep van startende leerkrachten verlaat binnen de vijf jaar het beroep. Dit kan én moet beter. Door het instroombeleid op school in kaart te brengen en te verbeteren waar nodig, kan je als school het verschil maken.

24 november 2019 - 5 minuten leestijd

Van afwezigheid naar opportuniteit: tips om ziekteverzuim van leerkrachten positief te benutten


Elke school krijgt wel eens te maken met afwezige leerkrachten. Dit is een extra belasting voor de school. Klopt, maar het kan ook anders! Benut jouw school de mogelijkheden om ziekteverzuim positief in te zetten? Lees in deze blogpost hoe je van afwezigheden een opportuniteit kan maken.